Controlul a început în urma unei sesizări din oficiu a Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Reprezentanții IJ au precizat că verifică dacă procurorul Ioan Mureșan a săvârșit abateri disciplinare.
„Am avut indicii și în urma a ceea ce a apărut referitor la cazul Mureșan – Berbeceanu. Am decis să verificăm dacă procurorul șef al DIICOT Alba are abateri disciplinare”, au mai spus sursele citate.
Șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Alba, Ioan Mureșan, un ofițer de la BCCO Alba și un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracțiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reținut fără probe, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
DNA a precizat, miercuri, că Ioan Mureșan este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și represiune nedreaptă.
Alin Muntean, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, este urmărit penal pentru complicitate la săvârșirea infracțiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și complicitate la represiune nedreaptă, iar Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Alba, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție.
Potrivit anchetatorilor, dosarul lui Traian Berbeceanu – fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba – ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureșan de a-l numi șef de serviciu pe ofițerul Alin Muntean, reiese din ordonanța DNA privind urmărirea penală a șefului DIICOT Alba, a lui Muntean și a unui procuror de la PT Alba.
Lui Berbeceanu i s-a imputat că, prin prisma atribuțiilor sale de serviciu ca șef al BCCO Alba, deși a avut cunoștință de săvârșirea de fapte de natură penală de către diverse persoane din raza sa de competență, nu și-a îndeplinit obligațiile de serviciu, folosind informațiile obținute în interes propriu sau în interesul unor persoane aflate în atenția organelor de urmărire penală.
DNA susține că Mureșan și Muntean au direcționat declarațiile unor învinuiți și martori către Berbeceanu, evidențiindu-se „o acțiune concertată pentru obținerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea acestuia în fapte de natură penală”.
„Pentru a obține acele declarații de la învinuiți, ofițerul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate și utilizarea unor telefoane mobile fără supraveghere. O altă categorie de declarații ce au fost utilizate de Mureșan Ioan în susținerea acuzării au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relații vădite de dușmănie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acțiunilor BCCO)”, a mai arătat DNA.
Pe de altă parte, din actele dosarului deschis de DNA a mai rezultat că Nicolaie Cean, care până în vara lui 2013 a funcționat ca procuror în cadrul DIICOT Alba, a pus la dispoziția procurorului anchetator Ioan Mureșan și ofițerului de poliție Alin Muntean, în înțelegere cu aceștia, martori dispuși să dea declarații împotriva lui Traian Berbeceanu și a transmis către persoane ce urmau a fi audiate promisiunea că, dacă vor accepta să facă afirmații în sensul inculpării acestuia, nu vor mai avea probleme în anumite dosare. De asemenea, arată DNA, Cean a manipulat anumiți martori, prin furnizarea către aceștia, anterior audierii lor, a unor informații nereale, pe care aceștia, întrebați fiind, să le expună procurorului anchetator.
În prezent, Traian Berbeceanu lucrează pe o funcție de execuție în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Județean de Poliție Hunedoara.
El afirmă că încă de când a fost reținut și arestat în dosarul ce i-ar fi fost fabricat și-a pus încrederea în DNA și a sperat că procurorii anticorupție vor demonstra că este victima unei înscenări și că odată aflat adevărul va fi repus în funcție.